GDPR Инфо

Какво е GDPR?

GDPR e абревиатурата на General Data Protection Regulation - Общ регламент за защита на данните. Пълното му наименование е Регламент (ЕС) 2016/679 от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО. Той има пряко действие и засяга широк кръг лица – граждани, публични институции, фирми и организации. Започва да се прилага от 25 май 2018 г.

Защо трябва да обърнем специално внимание на този Регламент? Общият регламент за защита на данните (GDPR) внася значителни промени в досега действащата правна рамка и поставя завишени изисквания по отношение на защитата на личните данни. Важността на Регламента се потвърждава и от предвидените солидни санкции за неспазване на разпоредбите му, включително до 4% от годишния оборот на компаниите.

С какво Ви помага АПИС? Предлагаме Ви GDPR Наръчник – софтуерно решение, интегриращо два самостоятелни модула в помощ на въвеждането на новите нормативни изисквания – GDPR Инфо и GDPR Асистент.

GDPR ИНФО Ви предоставя най-пълната и актуална информация за правната рамка на защитата на личните данни. Модулът е интегриран с останалите правно-информационни продукти на АПИС, което гарантира бързото и ефективно търсене на необходимата Ви информация.

Законодателство на ЕС

Всички действащи нормативни актове, уреждащи защитата на личните данни в ЕС.

Българско законодателство

Цялата българска нормативна уредба, отнасяща се до защитата на личните данни.

Практика на ЕС

Решенията на Съда на ЕС по прилагане на европейските разпоредби относно защитата на личните данни.

Практика на държави-членки на ЕС

Решения на националните съдилища на държави-членки на ЕС, които третират материята по защитата на личните данни.

Практика на ЕСПЧ

Решения на Европейския съд по правата на човека, които засягат нарушенията спрямо неприкосновеността на личния живот и по-специално неприкосновеността на кореспонденцията.

Практика, становища и указания на КЗЛД

Комисията за защита на личните данни има богата практика по прилагане на Закона за защита на личните данни и подзаконовите актове.

Българска съдебна практика

Практика на българските съдилища по казуси, свързани със защитата на личните данни.

Актове на Работната група по член 29

Указания и становища по прилагане на GDPR. Работната група е създадена в съответствие с член 29 от Директива 95/46/ЕО, като независим европейски консултативен орган за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.

Експертни разработки и образци

Практически ориентирани експертни теми по прилагане на разпоредбите на Общия регламент, разработени от специалисти в областта. Богата колекция от примерни образци на документи, които се изискват от GDPR.